Constructii locuinte (generalitati)

Cum se zideste o casa

A zidi este procesul prin care diverse blocuri se aseaza unele peste si/sau unele langa altele formand ziduri. Pentru realizarea acestui proces, in general se foloseste un liant, cel mai des intalnit fiind mortarul pe baza de ciment si var.
Zidaria este cea mai veche si cea mai raspandita metoda de a construi peretii unei case. De-a lungul timpului zidaria a fost folosita la ridicarea piramidelor, apeductelor romane, podurilor si pana in zilele noastre, cand, cu toata diversificarea metodelor de a realiza structura de rezistenta a unei cladiri, inca a ramas o metoda de baza.

Blocurile de zidarie
Acestea sunt elementele care confera rezistenta unui perete din zidairie. Dintre materialele folosite amintim: caramida plina arsa sau nearsa, caramida cu goluri de diverse dimensiuni si orientari, piatra naturala, blocheti din beton, chirpici. Diverse incercari au constat in zidaria realizata cu elemente cel putin neobisnuite cum ar fi sticle goale sau anvelope uzate.

Liantul (mortarul)
In zilele noastre cel mai raspandit este cel pe baza de var-ciment si nisip. In trecut s-a folosit pe scara larga mortarul doar cu var-nisip, ulterior datorita comportarii mai bune si rezistentei sporite adaugandu-se si ciment in compozitie. Pentru casele zidite din chirpici se foloseste in general ca liant o pasta obtinuta prin amestecul pamantului galben cu apa si in unele cazuri si cu adaos de var.

La realizarea zidariei trebuie acordata o deosebita atentie verticalitatii cat si planeitatii peretelui. La fel de importanta este si asezarea corecta a caramizilor, astfel incat fiecare rand sa fie decalat fata de anteriorul cu exact jumatate de caramida, evitandu-se situatia in care doua rosturi sa se suprapuna pe directie verticala. Odata cu aparitia caramizilor moderne (gen Porotherm) s-a renuntat treptat la zidaria realizata din caramizi pline astfel usurandu-se in mod semnificativ munca de punere in opera, cat si performante sporite ale produsului finit.
Totusi merita amintita si importanta deosebita pe care a avut-o acest tip de material – caramida plina. Este o adevarata arta sa realizezi bolte, arcade, buiandrugi, etc. folosind acest material. Fara sa intram in mai multe detalii, trebuie sa stiti ca toate aceste elemente se realizau imbinand zidaria cu dulgheria, mai intai realizandu-se forme din lemn peste care se asezau caramizile, iar dupa ce mortarul se intarea, aceste forme din lemn erau scoase.

Sculele folosite in procesul de zidire: mistrie, cancioc, nivela, fir cu plumb, ata, cican de cauciuc, ciocan de zidarie fierastrau, polizor unghiular cu disc diamantat.

Dupa terminarea fundatiei si inainte de inceperea zidirii, peste betonul de fundatie trebuie asezat un strat impremeabil, de obicei folosindu-se cartonul bitumat sau diverse membrane. Motivul este de a impiedica apa din fundatie sa urce in zid, lucru care se intampla datorita fenomenului denumit capilaritate.

Un perete se zideste intotdeauna pe toata lungimea sa. Mai exact, daca aveti un perete drept de 20 de metri, zidirea se va face pe toata lungimea lui, evitanduse executarea pe tronsoane deoarece, desi este mai comod poate avea ca rezultat un perete serpuit. Totusi, sunt situatii in care acest lucru nu se poate evita. In acest caz, trebuie ca primele caramizi puse (intre care se intinde ata) sa fie asezate la cele extremitatile zidului pe toata lungimea sa. Odata asezat primul rand, se poate continua zidirea pe segmente.

Termoizolatia unei cladiri

Termoizolatia, mai corect spus sistemul de termoizolare, este o suma de lucrari efectuate cu scopul de a micsora transferul termic intre interior si exterior, avand ca efect un confort sporit atat pe timpul iernii cat si al verii. Un alt scop la fel de important este micsorarea costurilor aferente climatizarii.

In primul rand, trebuie spus ca s-a dovedit pentru inceput empiric, apoi si prin calcule, ca temperatura ambientala ideala este de 24 de grade Celsius. La aceasta temperatura un om sanatos, imbracat lejer nu simte nici cald, nici rece.

Este gresita conceptia conform careia termoizolatia se rezuma la placarea cu polistiren expandat sau extrudat a peretilor. In fapt, la fel de importante in aceasta schema sunt si tamplaria, izolarea fundatiei, a planseului si chiar a acoperisului.

In acest articol vom discuta despre termoizolatia peretilor si acoperisului, amanunte despre tamplarie urmand sa aflati dintr-un alt articol.

La interior sau exterior?

Termoizolatia se pune INTOTDEAUNA la exterior. Sunt mai multe motive pentru care termoizolatia se pune la exterior, dar le vom aminti doar pe cele mai importante:

1. Mentinerea punctului de inghet in afara peretilor.

Luam ca ipoteza de calcul o temperatura exterioara de -20 grade Celsius, in interior avand 24. O diagrama a temperaturii prin sectiunea peretelui arata asa
[diagrama sectiune perete]
daca se reuseste ca punctul cu temperatura 0 sa fie in afara peretelui de zidarie acesta este un lucru foarte benefic atat pentru integritatea structurii cat si pentru confortul ocupantilor. Daca analizam cele doua situatii

[diagrama sectiune termoizolatie exterior si interior]

vedem ca dezideratul se atinge in cazul in care termoizolatia este la exterior.

2. Beneficiul adus de inertia termica a peretelui.

Prin inertie termica se intelege acea capacitate a unui obiect sa inmagazineze caldura pe care sa cedeze treptat, sau invers, rece fiind sa raceasca zonele adiacente. Prin motarea termozizolatiei la exterior, peretii odata incalziti vor ceda din aceasta caldura interiorului, rezultand o incalzire mai rapida si mentinerea unei temperaturi optime pentru mai mult timp, chiar si cu sursele de caldura/frig inchise.
TERMOIZOLAREA PERETILOR

Pentru a intelege mai bine de ce este benefica termoizolatia vom intra in detalii de calcul, nu foarte amanuntit totusi. Orice material are si proprietatea de conductivitate termica. Ca sa intelegeti mai bine, gaditi-va la urmatorul exemplu: doua vergele, una din plastic si una din otel vor fi incalzite la un capat. Dupa un anumit timp, cea metalica va fi calda si la capatul celalalt, in timp ce cea din plastic va ramane la temperatura initiala. De ce se intampla acest lucru? Deoarece metalul conduce mai bine caldura. Acesta este si motivul pentru care, de exemplu radiatoarele (caloriferele) sunt facute din metal si nu din material plastic, acesta este si motivul pentru care tamplaria din PVC este net superioaracelei din aluminiu sau otel.

Aceasta conductivitate termica se noteaza cu si este o caracteristica foarte importanta a unui material de constructii. Unitatea de masura a acestei caracteristici este [W/mK] Revenim la sectiunea unui perete. Aceasta sectiune poate fi compusa din unul sau mai multe materiale cu conductivitati termice diferite. De exemplu zidarie si polistiren expandat fiecare de grosimi diferite. Grosimea stratului se noteaza cu d [m].

Rezistenta termica a materialului, notata cu R, este raportul dintre grosimea lui si coeficientul de transfer termic.
R=d/ [mpK/W]

Coeficientul prin care evaluam transforul termic al unui perete se noteaza cu U.
U=1/R [W/mpK]

Acest coeficient trebuie sa fie cat mai mic, o casa considerata economica in care consumul de energie pentru climatizare este minim va trebui sa aiba
acest coeficient sub 0,2. Cand o casa are acest coeficient sub valoarea de 0,13 spunem ca este o casa pasiva, cu alte cuvinte, in timpul iernii nu va avea nevoie de incalzire centralizata, incalzirea realizandu-se din caldura degajata de electrocasnice si corpul uman.

EXEMPLU DE CALCUL

1. ZIDARIE SIMPLA din caramida plina de 25 cm. Conductivitatea termica a caramizii pline este de 0,55 W/mk.
R=0,25/0,55=0,45 mpK/W
U=1/0,45=2,22 W/mpK
deci, o valoare foarte mare. O astfel de casa va consuma foarte multa energie necesara incalzirii.

2. ZIDARIE CARAMIDA PLACATA CU POLISTIREN EXPANDAT DE 5cm.
caramida=0,55
polistiren=0,035
R caramida = 0,45 mpK/W
R polistiren = 0,05/0,035=1,42 mpK/W
R total = 0,45+1,42=1,87 mpK/W
U total= 1/1,87=0,53 W/mpK

Ce observam? Desi departe de valoarea optima 0,2, adaugarea unui strat de polistiren de 5 cm imbunatateste radical coeficientul de transfer termic.
Teoretic, in acest caz, o casa izolata cu polistiren de doar 5 cm va fi de aproximativ patru ori mai bine izolata decat aceeasi casa neizolata.

Din exemplul de mai sus se poate deduce gresit ca nu conteaza ordinea in care sunt puse aceste straturi. Legat stric de calcul, intr-adevar nu, dar tinand cont de cele spuse la inceputul acestui articol, intotdeauna termoizolatia se va pune la exterior.

Tehnologia de izolare a peretilor folosind polistirentul expandat/extrudat.

Conditii preliminare:

- Peretele trebuie sa fie cat mai plan, abaterile maxime sa fie sub 2 cm pe intreaga lungime. Daca nu este, va trebui spart unde este iesit in afara, respectiv tencuit unde are gauri. Recomand pe cat posibil ca peretele sa fie tencuit, macar brut iar termoizolatia sa nu fie aplicata direct pe caramida.
Daca zidaria de caramida este foarte bine executata, se poate aplica polistirenul si direct pe aceasta, totusi, daca nu este un sacrificiu financiar foarte mare, repet, recomand tencuirea zidariei inainte. Motivele ar fi urmatoarele: prin tencuire zidul se rigidizeaza suplimentar. Suprafata, desi plana in aparent ta, se poate doveti avand imperfectiuni mari geometrice si numai tencuiala bine executata putand-o indrepta. In plus, tencuiala confera adezivului
folosit placarii o suprafata mai rugoasa, pe care acesta prinde mai bine.

- Temperatura exterioara in momentul demararii lucarii de anvelopare trebuie sa depaseasca 5 grade Celsius pe intreaga durata a executiei (inclusiv noaptea) plus inca cel putin o saptamana dupa terminare.

-Suprafata pe care se aplica tencuiala trebuie sa fie curata, pentru aceasta se spala bine cu apa inainte de placare

-Suprafata trebuie sa fie bine aderenta la zid. De exemplu, daca se doreste aplicarea peste varul existent se va face proba cu banda adeziva. Aceasta proba consta in lipirea unei benzi adezive pe pe o lungime de 30-40 cm. Daca la indepartarea ei se constata var lipit pe banda, tot varul va trebui indepartat. Daca nu, se poate pune termoizolatia, folosindu-se amorsa.

-Suprafata nu trebuie sa fie foarte absorbanta. Pe timpul verii mai ales, caramida, bca-ul, tencuiala sunt foarte fierbinti si uscate. Daca se aplica placile stratul suport va absorbi toata apa din adeziv iar acesta, intarindu-se fortat fara apa necesara va avea caracteristici inferioare, devenit sfaramicios.