Trasarea constructiilor civile.

Trasarea se face pe baza planului de trasare intocmit de proiectant.

GENERALITATI;

            Având la dispozitie toate elementele topografice calculate si piesele desenate ale proiectului de trasare se trece la transpunerea efectiva, pe teren, a elementelor constructiilor proiectate. Folosind metodele si aparatura adecvata se traseaza, pe etape si conform schitelor de trasare, punctele caracteristice în plan si înaltime ale constructiei controlând cu atentie pozitia lor prin procedeele prevazute.

Lucrarile încep, în ordine, cu trasarea retelei de sprijin pentru constructii, eventual completarea celei de la ridicare si cu materializarea axelor constructiei; data fiind importanta lor, operatiile presupun o atentie si o precizie corespunzatoare. In continuare urmeaza trasarile necesare procesului de executie a constructiilor: a fundatiilor, cofrajelor etc.

Ce inseamna trasarea unei case si cum se face ea?

Cel care executa operatiunea de trasare este topograful autorizat. Folosindu-se de aparate speciale, el transpune  in teren elementele de geometrie din proiect. Aceasta operatiune se cheama trasare.

Pentru ca topograful sa-si poata face treaba, proiectul trebuie sa asigure planul de amplasament (pozitionarea constructiilor existente, daca este cazul, si a celor noi), bornele de reper care vor fi luate drept puncte de referinta la trasare, planul general de sapatura (cu indicarea cotelor de nivel, a distantelor dintre sapaturi) si planul general de fundatii.

Trasarea este prima etapa a lucrarilor pregatitoare pentru realizarea fundatiilor. Ea se face pe baza planului de trasare intocmit de proiectant. Reperele de trasare se predau constructorului, lucru confirmat printr-un proces verbal. Receptia lucrarilor de trasare revine clientului, iar actiunea se petrece in prezenta proiectantului si a constructorului.

proiectul trebuie sa asigure planul de amplasament

Principalele etape ale trasarii sunt urmatoarele. Intai se trece la identificarea bornelor topo si la crearea unei retele de sprijin. Urmeaza trasarea axelor proiectate si materializarea acestora, cu ajutorul unor tarusi. Acestia trebuie facuti in asa fel, incat sa reziste pe intreaga durata a constructiei

, chiar si in cazul unor socuri mecanice intamplatoare. Pentru regasirea rapida a acestora se intocmesc schite topografice.