Mortar pentru zidarie si tencuieli.

betoniera-pentru-malaxat-beton

Reteta mortar pentru zidarie.
In toate lucrarile de zidarie se foloseste mortar, preparat din nisip amestecat cu liant si apa. Ca liant se foloseste var, ciment, ipsos sau argila. Daca se foloseste doar un liant mortarul este simplu si daca se folosesc doi lianti (var-ciment sau ipsos-var) mortarul este mixt. In functie de natura lucrarii, elementele consistente se dozeaza diferit pentru a se obtine un mortar mai fluid sau mai vascos.

Mortarul pe baza de var.

Se amesteca o cantitate pasta de var gros cu apa pana se obtine un lichid albicios, subtire. Se toarna nisip in cantitate de 3 ori mai maredecat cantitatea de var gros.Se amesteca pana se obtine o pasta cat mai omogena. Daca nu gasiti var pasta, puteti folosi si var bulgari care trebuie insa stins. Pentru asta, se toarna putina apa in vasul in care se prepara si apoi se adauga bulgarii. Cand vasul incepe sa fiarba, se toarna apa in cantitate de 3 ori mai mare decat cea a varului bulgari si se amesteca pana se obtine un lichid laptos, numit lapte de var.

Mortarul pe baza de ciment.

Se amesteca o parte ciment cu patru parti nisip uscat pana devine un amestec omogen. Apoi se adauga cantitatea necesara pana se obtine vascozitatea dorita.

Mortarul pe baza de var-ciment.

Se prepara din o parte var gros, diluat cu apa, la care se aduaga 10 parti nisip si o parte ciment. Se amesteca bine si se aplica in locul dorit in cel mult 4 ore. Acest tip de mortar se poate prepara si din parti egale de nisip si ciment peste care se adauga lapte de var. O alta reteta prevede amestecarea unei parti de ciment cu 1/2 parti pasta de var si 5 parti nisip si peste acestea se toarna apa.

RETETA SAPA S100
Pentru 1 mc de sapa:
- 28,5 galeti de ciment
- 75 galeti de nisip 0-7mm
- apa in functie de consistenta dorita

Faceti proportiile de retete in functie de capacitatea de amestec in pozitie de lucru a betonierei pe care o aveti.

Pentru a afla care este capacitatea de amestec a betonierei in pozitie de lucru utilizati o galeata de 10L + apa.

Atentie: pentru prepararea mortarelor se utilizeaza var pasta ori var praf rehidratat cu apa, intr-un recipient, cu cel putin 24 ore inainte de utilizare.