Scara pliabila

Scara-mansarda-pentru-pod

Multe case din ziua de azi sunt astfel construite încât să exploateze la maximum întregul spațiu disponibil. Fie că e vorba de subsol, zona de sub acoperiș sau locurile libere de sub scări, o locuință întotdeauna va aprecia și va valorifica fiecare mp construit.

Dacă vrei să utilizezi podul sau mansarda pentru depozitarea diferitelor lucruri ori chiar pentru locuit, ar trebui să iei în calcul instalarea unei scări pliabile.

Foarte eficientă, modernă, practică și simplă, scara retractabilă care duce spre pod economisește spațiu și este foarte confortabilă în folosire.

Montarea unei asemenea scări poate fi executată de către orice persoană cu puțină experiență în proiectele do-it-yourself. Scările se achiziționează în kituri pre-asamblate de la magazinele de specialitate, deci nu este foarte dificil să pui cap la cap instrucțiunile de utilizare și să asamblezi întreaga construcție.

Principalul avantaj al unei scări pliabile care permite accesul în pod este tocmai caracterul său pliabil, adică posibilitatea de a se împături astfel încât să economisească spațiu și să ofere un cadru estetic.

O asemenea scară discretă, care dispare după utilizare, îți permite să folosești zona de sub acoperiș la capacitatea sa maximă, fără a fi nevoie de construirea unor trepte permanent vizibile și voluminoase.

Când iei în calcul varianta unei scări retractabile trebuie să acorzi atenție mai multor factori. Unul dintre aceștia se referă la rezistența scării. Aceasta ar trebui să susțină atât greutatea persoanei care o folosește, cât și pe cea a sarcinii transportate în sus sau în jos (150 kg ar putea reprezenta o greutate potrivită).

Un alt factor se referă la lungimea scării. Modelele sunt vândute în diferite lungimi, de aceea este indicat să măsori distanța de la tavan la podea înainte de a cumpăra scara care ți se pare potrivită.

Scările de mansardă prezintă, de asemenea, capacități diferite de greutate. Nu ne referim la greutatea pe care pot s-o susțină, ci la greutatea lor propriu-zisă. Ca o regulă generală, cu cât o scară este mai robustă și are o greutate mai mare, cu atât este mai rigidă și mai sigură.

Înainte de a selecta modelul de scară pliabilă, alege locul potrivit pentru fixarea ei. Este important să te asiguri că la baza scării locul este liber și nu este incomodat de mobilier, diferite echipamente sau chiar ziduri.

Gura de acces spre pod va fi tăiată în tavan, în funcție de dimensiunile scării. Această deschizătură poate fi acoperită de o ușă termoizolantă, elegantă, în ton cu restul amenajării.

Mecanismul de deschidere fixează ușa în momentul tragerii, asigurând stabilitatea scării. După pliere se închide la nivelul tavanului, ceea ce contribuie la economisirea de spaţiu în încăpere. Partea exterioară a ușii, vizibilă după închidere, maschează elementele de montaj și participă astfel la unificarea decorului.

Scara pliabilă este fiabilă, uşor de montat şi confortabilă. Realizată din lemn, aluminiu sau oțel, ea nu încarcă atmosfera (la propriu). Instalarea unei asemenea scări de mansardă adaugă un nivel de confort care sporeşte utilitatea generală a locuinței.